Cine? Ce? Cum? Când?

„Lasă lumea mai bună decât cum ai găsit-o!”

Cercetășia este o alternativă!

Oferă o educație non-formală, apolitică, non-guvernamentală, o educație pentru viață, o mișcare deschisă tuturor. A fi cercetaș înseamnă a te distra cu un scop. Acest voluntariat reprezintă o provocare pentru adulți, dar în același timp un mod de viață pentru tineri.
Scopul principal al cercetășiei este să ajute fiecare tânăr(ă) să-și atingă potențialul, astfel încât să devină un cetățean activ, responsabil și fericit atunci când va deveni adult, contribuind astfel la crearea unei lumi mai bune.

Cum a început totul?

Mișcarea cercetășească a debutat la inițiativa lui Sir Robert Baden-Powell,  în anul 1907, printr-o tabără pentru 20 de tineri, tabără ce promova prin educație non-formală, spiritul de aventură, lucrul în echipă și progresul personal.
Astăzi, Organizația Mondială a Miscarii Scout numără peste 28 milioane de cercetași, în 216 țări și teritorii, printre care și România, fiind cea mai mare organizație de tineret din lume.

Centrul nostru local?

Centrul mureșenilor se numără printre cele mai vechi centre din țărișoară.  Atunci când „Străjerii” au redevenit cercetași, adică în 1990, o doamnă profesoară pe nume Corina Luca a preluat inițiativa și împreună cu mai mulți tineri dedicați, au reînființat ceea ce astăzi numim „Centrul Local Tîrgu-Mureș”.

Cu sufletul plin de determinare, optimiști și încrezători, aceștia au depus eforturi substanțiale pentru ca mai bine de 2 decenii, peste 800 de tineri mureșeni să se bucure de ceea ce înseamnă cu adevărat cercetășia: prieteni, aventură, natură și nu numai.

De-a lungul timpului, prin implicarea în diverse proiecte fie ele civice sau sociale ( sprijin S.M.U.R.D, activități cu orfani,  văruit pomi, plantat puieți, ecologizări, marcat trasee turistice în munții Harghitei, Călimani, Făgăraș ) sau prin participarea la diverse activități  (de la ieșiri de unitate până la numeroase festivaluri cercetășești, numeroase camp-uri atât naționale, cât și internaționale și până la jamboree*), am reușit să ne facem un renume printre centrele locale din țară.  E de ajuns să menționăm un simplu „Forța Mureș!” 🙂

Ca orice pe lumea asta, am avut și noi suișurile și coborâșurile noastre, dar spiritul cercetășesc a dominat necontenit în sufletele noastre, ne-a oferit lecții de viață și iată-ne cum am ajuns să sărbătorim 20 de anișori în 2010…

*jamboree = adunare mondială a cercetașilor

1 Comment (+add yours?)

  1. dadalutza
    Nov 07, 2010 @ 23:34:45

    La Multi Ani Forta Mures!:D

    Reply

Leave a comment